MENÜ

BUSHIDO NAP LÁNYAI
Női önvédelem oktatás

Női önvédelem

 

Néhány alapgondolat az önvédelemről

 

 1.     Az első és legfontosabb alapszabály, ha van rá mód fuss el!

Nem számít ki mit mond, gondol(gyáva vagy sem, egyébként NEM!), hiszen a régi bölcsek is megmondták a futás hasznos dolog.

Folyamatosan figyeld a környezeted. Hol van olyan hely ahova elmenekülhetsz, kik vannak körülötted…

 

2.     Az első alapszabállyal szorosan összefügg a második, miszerint rendelkezz megfelelő kondícióval!

Ez azért fontos, mert ha rá lehetőséged, hogy elfuss, de csak pár métert tudsz futni és utána kifulladsz, semmire sem mentél vele, sőt rosszabb helyzetbe kerülhetsz, mint előzőleg.

Fontos megtanulni az ütések és rúgások helyes technikáját, mert az sem túl előnyös, ha megütünk valakit és a saját csuklónk törik el. Itt is fontos a megfelelő erőnlét, hiszen az ütésekbe és rúgásokba kell, hogy erő legyen, meg kell rendítse a támadót. Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy meg kell tanulni megütni a másik embert. Ez egy-két embernek (főleg akinek van testvére és gyerekkorukban sokat verekedtek) minden nehézség nélkül megy, de a nők többségének problémát okoz, teljesen természetes módon, mivel nem vernek meg minden nap valakit.

És a másik oldal is fontos, hogy mi van ha mi kapunk egy ütést, az milyen érzés….(azon túl, hogy fáj és nem jó)

Ezt mind gyakorolni is fogjuk, mind ütőpárnán, mind pedig egymáson. Persze nem verjük szét egymást J Fontos átélni, hogy milyen az amikor téged ütnek meg és milyen amikor te ütsz meg mást.

 

3.     Ha nincs rá mód, hogy elfuss, lepd meg a támadódat!

A nők eleve hátrányosabb helyzetben vannak egy megtámadott szituációban. Ennek több oka van:

-gyengébb

-megfélemlített helyzetben van

-nem tudják, hogy mi fog velük történni

-nem ismerik a másik szándékát, erőnlétét…

Így a nők egyetlen esélye, ha meglepi a támadóját.

Ezt megteheted pl. rákiabálással, ami több szempontból is hasznos. Először a benned ilyenkor felgyülemlő stresszt kikiabálod, másodszor, ha elég határozottan kiabálsz a támadó megijed, jobb esetben annyira meglepődik, hogy már nem is akar bántani. De már csak az is elég, ha annyi időt tudsz vele nyerni, hogy el tudj futni.

Ha sikerült egy kicsit kibillented a támadót a magabiztos helyzetéből, de mégsem tudtál elfutni, akkor jöhet a megtanult önvédelmi technika.

A kempo erőssége más küzdősportokkal szemben, hogy a legegyszerűbb, tiszta technikákat alkalmazza (mint pl. könyökütés, térdrúgás…), nem varázsol, nem csavargat, nem dobál…, hanem a legegyszerűbb, leghatékonyabb technikával megsemmisíti az ellenfelet. A mi klubbunk is ezt követi és ezt fogjuk megtanítani.

A kempo másik fő erénye, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok. Persze vannak útmutatások, amiket, ha megtanul az ember, biztosan jól fogja tudni hasznosítani, de megengedi az egyéni igények megvalósítását is. Hiszen nem vagyunk egyformák, itt leginkább az alkati adottságokra gondolok. Nem ugyanaz a technika jó egy magas embernek, mint egy alacsonyabbnak, stb. Amit mi megmutatunk technika nem biztos, hogy „kézre esik” mindenkinek, ezért mindenki a saját magára formálhat egy technika kivitelezését.

 

 4.     Ne essünk át a ló másik oldalára!

Nem szabad, hogy hamis biztonságérzés alakuljon ki bennünk. Nem szabad elfelejteni, hogy nincs sebezhetetlen ember, nincs titkos módszer, amit, ha megtanulunk tuti nyerők leszünk. Nem tudhatjuk, hogy kivel állunk szemben, milyen lelki állapotban van a másik. Ezért nem szabad belemenni egy küzdelemben, mert annak a kimenetele mindig kétséges.

 

Asztali nézet